Ga terug
Afdrukken

Hoe lang wortels koken?

Wortels koken is eigenlijk heel simpel, maar allereerst moet de groente schoon gemaakt worden.

Gang Hoofdgerecht
Keuken Nederlands
Keyword wortels koken
Voorbereidingstijd 10 minuten
Kooktijd 10 minuten
Totale Tijd 20 minuten
Geschikt voor 4 Personen
Calorie├źn 32 kcal

Ingredi├źnten

 • 800 Gram Wortels
 • Water
 • Eventueel zout
 • Eventueel suiker

Bereiding

Schoonmaken en eventueel snijden

 1. Snij het loof van de wortels. Die groene bladeren kun je eigenlijk verder niet gebruiken, maar heb je een konijn of marmot of iets dergelijks als huisdier, zal het dier er enorm blij mee zijn.

 2. Bovenaan de wortel zie je nog een net een groen stukje waaraan het blad zit. Snij de bovenkant op dit groene gedeelte er af. Hetzelfde is van toepassing op de onderkant.

 3. Snij hier het te dunne stuk er af. Niet dat je dit stukje niet kunt eten, maar de meeste mensen vinden dat sliertje niet lekker als het in de mond komt.

 4. Heb je dat gedaan moet je de schil van de wortel schoon maken. Dat kun je doen door deze schil er af te raspen, waarbij je met een scherp mesje snel over de buitenkant schraapt. Dit kun je ook met een goede keukenmachine doen, en je mag de schil er zelfs van af snijden. In dat geval moet je wel zo dun mogelijk snijden, anders blijft er niet veel van de wortel over.

 5. Eventuele donkere plekjes of andere onregelmatigheden kun je er gewoon af schrapen of snijden.

 6. Nu kun je kiezen. Je kunt de geschraapte wortel in stukjes van 1 a 2 centimeter snijden, maar ze kunnen ook rustig helemaal gekookt worden. Het eerste is makkelijker als je wilt prakken, het laatste staat vaak wat luxer. Het kan in ieder geval allebeide.

Koken

 1. Voor de wortels koken eerst ruim water in een pan doen, de wortels er in, en aan de kook brengen. Zodra het kookt ongeveer 10 minuten laten koken. En dat is eigenlijk alles. Grote wortelen of stukken moeten wat langer gekookt worden.

 2. Overigens hoef je geen zout toe te voegen aan het kookwater, we gebruiken immers toch al veel zout in ons eten. Maar het mag vanzelfsprekend wel.

 3. Sommige mensen vinden het wel lekker om wat suiker toe te voegen. Gebruik je bospeen hoeft dat niet, maar bij gekookte winterpeen kan het geheel ietwat zoeter worden.

  En dat is eigenlijk toch wel het kenmerk van deze groente, de toch wel zoete smaak.