Wortels Invriezen

Wortels Invriezen

Wortels invriezen is een goede methode om de groente lang houdbaar te maken, en natuurlijk ideaal als je zelf wortels in een moestuintje kweekt. Natuurlijk ook een prima methode als je geen moestuintje hebt, maar de wortels zijn goedkoop in de winkel.

Daarbij is het natuurlijk handig om te weten wanneer de verse bospeen of waspeen in de winkels ligt. Dat is van mei tot ongeveer half november. Meestal is de bospeen augustus en september, als de aanvoer het grootste is ook het goedkoopste. Uitzonderingen daargelaten natuurlijk.

De winterwortel, die je ook prima kunt invriezen, is eigenlijk het gehele jaar door te koop in de winkels. Invriezen is dus wat minder belangrijk. Maar let wel op De winterwortel is als verse groente normaal gesproken in de herfst te koop. Mensen die een moestuintje hebben weten dat. In die periode, ook soms nog in de tweede helft van de zomer, volgroeien de winterwortels en kunnen geoogst worden.

Winterwortelen buiten deze periode worden gewoon opgeslagen in een koelhuis of iets dergelijks. De vraag is natuurlijk of je dan van een verse groente kunt spreken.

Maar ook dan kun je deze groente gewoon eten en ook gewoon invriezen.

[wp_ad_camp_1]

Hoe wortels invriezen

Laten we voorop stellen dat je eerst een selectie moet maken van de wortelen. Kleine wortels moet je namelijk niet invriezen of anders inmaken. Deze kleine exemplaren kunnen veel smaak verliezen tijdens het invriezen.

Dan moet je tijdens de selectie de slechte wortelen ook uitselecteren. Deze kun je soms nog gebruiken om als verse groente te eten, of anders gewoon weggooien.

Dan vanzelfsprekend de wortelen schoon maken. Het kopje er af snijden en het dunne gedeelte met de wortel er aan. De schil schoon maken en er af schrapen of met een dunschiller er af snijden. Was de wortelen na het schoon maken nog een keer goed.

Wortel invriezen doe je het beste met wortels of wortelstukken die ongeveer even groot zijn. Dat heeft verder niet zo veel met de groente te maken, maar meer met het bevriesproces. Zo kun je garanderen dat iedere wortel of ieder stukje even snel invriest. Dat komt de smaak en de houdbaarheid ten goede.

Als je dit gelezen hebt merk je ook al dat je gerust hele wortels kunt invriezen. Toch wordt er vaak voor gekozen om de bospeen of winterwortel in stukken te snijden.

Dat heeft vooral voordelen met de porties om in te vriezen, maar ook met het gebruik als je ze uit de diepvries gehaald hebt en ontdooit hebt. Je kunt de wortels makkelijk verder bereiden.

In stukken gesneden of niet, nu moeten de wortels eerst geblancheerd worden.

Daartoe vul je een pan voor twee derde met water, en zet de pan op het vuur.

Als het water kookt dan doe je voorzichtig de wortels in het water. Dit laat je nu 4 tot 5 minuten koken. Als je hele wortels wilt invriezen volstaan 2 tot 3 minuten.

Laat de wortelen of wortelstukjes na het blancheren goed uitlekken. Laat ze nu ook een tijdje afkoelen. Het is niet goed voor de diepvries om warm voedsel in te vriezen.

Eventueel kun je de wortelen sneller laten afkoelen door deze in ijswater te doen, maar dat is niet strikt noodzakelijk.

Zijn ze afgekoeld kunnen de wortelen in diepvrieszakjes of diepvriesbakjes gedaan worden. Sluit bakje of zakje af, en vergeet vooral niet om er een sticker op te plakken met de datum.

Ingevroren wortelen kunnen 6 tot 12 maanden goed blijven, afhankelijk van de vriestemperatuur van de vriezer. Zet je de datum er op, dan weet je altijd hoe oud ze zijn.

Nu in de vriezer en invriezen. En je kunt heel lang van de ingevroren wortels genieten.

Hoe herken je de verse groente

Eigenlijk is dit heel simpel.

  • De wortels moet stevig zijn en dus niet slap.
  • Zitten er rotte plekken aan, gewoon weggooien.
  • Oude wortels zijn ook een beetje grijs van kleur, alsof er een waas over zit. Verse wortels zijn oranje, hoewel er natuurlijk ook oerpeen is dat een andere kleur heeft.

Inmaken

Naast het invriezen kun je wortels overigens ook gewoon inmaken in een pot, dit wordt wel wecken genoemd.

Ook hier moet je de wortelen eerst schoon maken en blancheren, zoals hierboven staat omschreven.

Vul nu de potten tot ongeveer een centimeter onder de rand met wortels, en vul het geheel tot ook weer 1 centimeter onder de rand met kookvocht.

Nu afdekring en klem er op, en in de weckketel of inmaakketel gedurende 120 minuten.

[wp_ad_camp_1]